(edited)
DE EN FR ES PL
Przerwa w pracy magazynu. W dniach 1-5 maja 2024 nie wysyłamy zamówień. Przepraszamy za utrudnienia.
  /   Testimonials   /   Mathieu Maynadier

Mathieu Maynadier

 

 

Już jako nastolatek Mathieu Maynadier był na dobrej drodze do stania się jedną z najważniejszych postaci nowoczesnego alpinizmu. Urodzonego w sercu południowych Alp francuskich Mathieu od samego początku otaczały skały, ośnieżone turnie i majestatyczne szczyty. Nim się zorientował, sporty górskie były całym jego życiem. 

Przygodę z nimi Mathieu rozpoczął od skialpinizmu. Francuz szybko dostał się do kadry narodowej i z powodzeniem startował w zawodach międzynarodowej rangi zdobywając m.in. wicemistrzostwo Europy juniorów, ale też dwa tytuły mistrza Francji. W poszukiwaniu nowych wyzwań Mathieu odłożył na bok narty, by bez reszty oddać się wspinaniu. Kolejne wyprawy prowadziły go w najdalsze zakątki ziemi i pielęgnowały jego pragnienie wolności.

Mathieu natychmiast zachwycił nas swoją sportową wszechstronnością, ale też szacunkiem dla natury, z którą dzieli chwile na wielkich skalnych ścianach w Peru czy na Alasce, stromych stokach ośmiotysięczników, na wodach u wybrzeży Grenlandii, legendarnych alpejskich drogach niedaleko domu czy… klasycznych liniach w polskich Tatrach. A kiedy tylko musi naładować akumulatory, równie dużą radość sprawiają mu sportowe drogi w ukochanym Verdon. Francuz znany jest z tego, że wykorzystuje każdą okazję, jaką dają mu góry i to właśnie płynne łączenie różnych dyscyplin podsyca jego pasję.

Mathieu Maynadier uważany jest za jednego z najbardziej doświadczonych i utalentowanych alpinistów swojego pokolenia. Wystarczy wspomnieć, że jego pierwsze wejście na Lunag 2 w Nepalu otrzymało nominację do prestiżowych Złotych Czekanów w 2011 roku. Na co dzień Mathieu pracuje jako przewodnik górski i trener francuskiej kadry narodowej we wspinaczce górskiej. W 2021 roku jako ambasador LYOFOOD testował również swoje zdolności kulinarne tworząc z nami Mash&Cheese – nowe danie linii LYO EXPEDITION


"Mash&Cheese by Mathieu Maynadier" to trzeci posiłek z wyjątkowego menu, opracowanego wspólnie z naszymi ambasadorami marki.

Projekt "Let's cook something up together" otrzymał nagrodę Outdoor Industry Award 2017. Dowiedz się więcej o tym wyjątkowym menu.

Sean Villanueva cooking Nettle Curry Lyofood

 

Poznaj Mathieu