DE EN FR ES PL

Gotuj z ... #2 LYO Powders

Marzec 24, 2016

Gotuj z ... #2 LYO Powders

Małe bezy z porzeczkowym, malinowym oraz szpinakowym proszkiem LYO i krem mascarpone z owocami LYO

Składniki do bezy:
  • 5 dużych białek z jajka
  • 250g drobno granulowanego cukru
  • 1 łyżeczka białego octu bądź soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki do kremu:
Do dekoracji:
Przygotowanie:

Na papierze do pieczenia narysuj 10cm koła, zostawiając tym samym kilka centymetrów miejsca pomiędzy nimi. Umieść papier na płaskiej foremce. Rozgrzej piekarnik do 180C.

Mikserem ubij w misce białka z solą do sztywności. Stopniowo dodawaj cukier, jedną łyżkę pojedynczo. Ubij białka do tego stopnia, by były sztywną, świecącą pianą. Dodaj biały ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną- ubijaj krótko. Masę bezy wyłóż na obrysowane koła na papierze, lekko wyrównaj.

Włóż formę z bezami do piekarnika. Po 2 minutach zmniejsz temperaturę do 140C i piecz przez 40 min. Bezy powinny być złotawo-brązowe, powinny nieco pękać, ale w dotyku mają być suche i kruche.

Wyłącz piekarnik, uchyl trochę drzwiczki i zostaw tak, aż do schłodzenia na kilka godzin bądź całą noc. Wlej do miski bitą śmietanę, proszek LYO-porzeczkowy, szpinakowy lub malinowy, cukier puder oraz serek mascarpone. Krótko miksuj na wolnych obrotach, a potem zwiększaj prędkość dopóki nie uzyskasz gęstego kremu. Niezbyt długo, bądź ostrożny, ponieważ krem łatwo można zepsuć.

Nałóż krem do woreczka dekoracyjnego i udekoruj swoje bezy. Posyp owoce LYOFOOD na krem.





Zostaw komentarz