DE EN FR ES PL

Gotuj z ... #3 LYO Powders

Kwiecień 28, 2016

Gotuj z ... #3 LYO Powders

*by Candy Company

Tak szybko jak tylko dostałam liofilizowane maliny w swoje ręce, wiedziałam, że bezy to będzie jeden z deserów, który zrobię dzięki nim. Nigdy nie eksperymentowałam z malinowymi bezami, ale wiedziałam, że musi się udać :) tym razem zdałam się na odwagę, by spróbować zrobić bezę z warstwami. Chciałam zrobić kilka ładnych zdjęć, więc kupiłam kwiaty, znalazłam stylowe pozostałości ze starego serwisu mojej babci oraz użyłam nowo zakupionego pudełka na pchlim targu.

Ciasto wyszło uroczo dziewczęce, coś pomiędzy angielską herbatką a atmosferą w stylu Marii Antoniny.


Malinowy proszek daje bezie lekko różowawy kolor. Jeśli nie skupiasz się na cieniowanym efekcie, nie musisz używać dodatkowych barwników spożywczych.Ja chciałam uzyskać efekt „ombre” …więc dodałam barwnika spożywczego w żelu. Jeśli chcesz uzyskać poprawną gradację kolorów, potrzebujesz dużej ilości barwnikais required, co zmienia konsystencję bezy. Trzeba uważać, by nie dopuścić do sytuacji, kiedy beza staje się gumowata.
Beza tort jest pyszna i słodka z wyraźną nutą maliny. Gdy tylko gdy będzie sezon na truskawki, spróbuję truskawkowej wersji z truskawkowym proszkiem oraz świeżymi owocami!


Składniki na wysoki tort o średnicy ok. 20 cm


300g białka, około 8 jajek (2 x 150g)
450g cukru pudru (225g x 2)
8 łyżeczek liofilizowanego proszku malinowego (2 x 3 łyżeczki)
Opcjonalnie barwnik spożywczy w proszku
Wysychanie bezy zajmuje długi okres czasu, więc najlepsza metodą jest robienie tego w dwa dni.
Na dużej foremce do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia narysuj dwa koła ze średnicą około 20cm (może być mniejsze- ważne jest to, by zostawić przestrzeń pomiędzy bezami). Białko z jajka oraz cukier włóż do jednej miski i podgrzewaj na wodzie, nieustannie mieszając, dopóki beza nie osiągnie 60° C- jeśli nie masz termometru tcukierniczego, beza jest gotowa, gdy cukier jest rozpuszczony a masa gorąca. Pamiętaj, by nie przegrzać bezy!
Kiedy beza osiągnie odpowiednią temperaturę, weź miskę z wody i ubijaj bezę dopóki nie będzie biała, lśniąca i sztywna- około 10 minut. Na koniec dodaj 3 łyżeczki malinowego proszku i opcjonalnie barwnika spożywczego.
Włóż beze w formę i ułóż dwie górki.Wysusz kiedy piekarnik będzie nagrzany do 90° C na około 3 godziny, a potem niech wystygnie w piekarniku. Gotowe bezy trzymajzawinięte w folię aluminiową.
Tak samo przygotuj kolejne dwie bezy.

Krem

100g serka mascarpone
150 g słodkiej śmietany
1-2 łyżeczki cukru pudru
około 300-400 g świeżych malin
Wymieszaj ser mascarpone ze słodką śmietaną i cukrem pudrem. Układaj tort z kremem i świeżymi malinami - podaj i gotowe!
Zjedz w dniu przygotowania.

Smacznego!





Zostaw komentarz