DE EN FR ES PL

Niesamowite warzywa #2 Burak

Marzec 30, 2017

Niesamowite warzywa #2 Burak

Niepozorna brązowo-fioletowa ciemna bulwa o ziemistym zapachu może kojarzyć się nieciekawie, ale przecież ‘nie szata zdobi buraka’, prawda? ;) Warto zapoznać się bliżej z tym wspaniałym warzywem, które na pewno Cię zaskoczy nie tylko swoim pięknym, różowo-fioletowym wnętrzem, ale i świetnym smakiem oraz wartościami odżywczymi!

POKOCHAJ BURAKA

Serce - narząd, który kojarzy nam się z kochaniem, będzie Ci wdzięczny! Wszystko to przez azotany naturalnie występujące w buraku – ozszerzają i relaksują naczynia krwionośne, dzięki czemu ciśnienie krwi spada, a układ sercowo-naczyniowy się dotlenia i relaksuje. Właściwość ta jest szczególnie istotna przy nadciśnieniu a także przy zwiększonym wysiłku fizycznym. Ponadto burak zawiera znaczne ilości potasu, który reguluje działanie układu sercowo-naczyniowego a także równoważy skutki nadmiernego spożycia soli (sodu).

NATURALNY DOPING

Obecnie coraz więcej sportowców zwraca uwagę na naturalne źródła azotanów, a jednym z najbogatszych jest właśnie nasz stary, dobry burak. Tlenek azotu, dzięki relaksacji naczyń krwionośnych i ich rozszerzeniu, umożliwia lepsze dotlenienie, a także odżywienie mięśni i całego organizmu – ma to szczególne znaczenie w sportach wytrzymałościowych. Ponadto,udokumentowano pozytywny wpływ azotanów na zmniejszenie zawartości kwasu mlekowego po wysiłku, co oznacza, że buraki mają zdolność do redukcji zakwasów! W okresie silnej aktywności fizycznej warto się wspomagać naturalnym pożywieniem obfitującym w azotany, zamiast inwestować w medykamenty lub suplementy i/lub inne sztuczne źródła, które mogą być wręcz szkodliwe dla organizmu. Proszek LyoFood burak jest w pełni naturalnym i ekologicznym produktem, a 3 łyżki (równowartość 2 małych buraków) zapewnią około 250-300 mg tlenku azotu, co stanowi zalecaną dawkę przed wysiłkiem.

ANTYRAKOWA I PRZECIWZAPALNA BOMBA

Możemy spotkać buraki w niemalże wszystkich kolorach tęczy! Od jasnożółtego do fioletowo-czarnego. Dzieje się tak, ponieważ buraki jako jedne z niewielu roślin zawierają bardzo silne, działające bioaktywnie, przeciwutleniacze z grupy betalain: betacyjany (betanina) odpowiadające za różowo-fioletowy kolor i betaksantyny (wulgaksantyna) nadające pomarańczowo-żółty kolor. To miks tych dwóch przeciwutleniaczy powoduje różne odcienie. Działają one silnie przeciwrakowo – odnotowano szczególny wpływ na komórki nowotworowe w obrębie piersi, prostaty, wątroby, jelita grubego, skóry i płuc. Warto pamiętać, że aby betalainy wykazywały najwyższą skuteczność, buraki muszą być zbierane w pełni dojrzałe, nasycone słońcem, w sezonie, a także powinny być obierane jak najcieniej lub wcale. Z pomocą przychodzi proszek LyoFood burak, który jest produkowany w sezonie, z najwyższej jakości ekologicznych buraków.

NA RATUNEK WĄTROBIE

Betalainy wpływają wzmacniająco i oczyszczająco na wątrobę, a także zwiększają przepływ żółci. Zmniejszają zawartość homocysteiny we krwi, dzięki czemu poprawiają funkcjonowanie wątroby. Wiosna jest miesiącem, w którym wątroba wykazuje największą aktywność – warto ją wspomóc proszkiem LyoFood burak, aby usprawnić jej regenerację i oczyszczanie z toksyn. Burak oprócz regulowania działania wątroby,poprawia też jakość i reguluje wydzielanie kwasu żołądkowegoco ma znaczącą rolę w przypadku osób cierpiących na niestrawność, zgagę, odbijanie, czy nawet refluks.

KREW, ZAKWASZENIE ORGANIZMU I UKŁAD HORMONALNY

Nie od dziś wiadomo, że buraki zawierają dużo żelaza, kwasu foliowego a także witaminy C, pomocnych wleczeniu anemii – są niezbędne w tworzeniu hemoglobiny, która jest białkiem występującym w czerwonych krwinkach – transportuje tlen z płuc do wszystkich tkanek ciała. Buraki zawierają szereg zasadotwórczych składników mineralnych, dzięki którym korzystnie wpływają na równowagę kwasowo-zasadową organizmu poprzez znaczne zmniejszenie zakwaszenia ustroju – które może być odczuwane jako zmęczenie, złe samopoczucie, a także może skutkować wieloma groźnymi chorobami.
Buraki zmniejszają zawartość „złego” cholesterolu (LDL) we krwi, a zwiększają poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Dzięki zawartości boru, poprawiają funkcje układu hormonalnego, a zwłaszcza hormonów płciowych. Może to pomóc kobietom w okresie okołomenopauzalnym, które cierpią na szereg przykrych dolegliwości, wywołanych nierównowagą hormonalną, a także osobom cierpiącym na obniżone libido.

POPRAWA URODY

Buraczane przeciwutleniacze nie tylko chronią przed rakiem, ale też wyłapują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry! Dzięki burakom Twoja skóra będzie wygładzona, rozjaśniona, a także zredukują się tzw. „worki pod oczami”. Buraki, obok kaszy jaglanej, to rośliny bogate w krzem. Jest to podstawowy składnik budulcowy skóry, kości, włosów, paznokci..

„DRUGI MÓZG” – DBANIE O NIEGO I DIAGNOSTYKA

Jelit to organ będący naszym “drugim mózgiem”. Coraz częściej spotykamy się  z doniesieniami naukowców na temat wpływu jakości mikroflory jelitowej nie tylko na naszą odporność, ale również na nasze emocje, stan psychiczny oraz warunkowanie naszego apetytu.. W zależności od tego, jaka flora bakteryjna zasiedla nasze jelita, mamy „ochotę” na różne smaki i produkty spożywcze.
Burak jest bogaty w błonnik, zarówno rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie.. Podczas gdy ten nierozpuszczalny działa jak miotełka, pomagająca oczyścić jelita, błonnik rozpuszczalny, hamuje wchłanianie substancji toksycznych z pokarmu, obniża poziom cholesterolu, cukru we krwi i stanowi pożywkę dla korzystnych bakterii jelitowych – jest prebiotykiem.
Proszek LyoFood burak oprócz oczyszczenia i odżywienia Twoich jelit, w łatwy sposób umożliwi diagnostykę  ich stanu! Prawidłowe jelita „przerabiają” buraki i wydalają odpadki przemiany materii zabarwione na różowo-fioletowo do następnego dnia po spożyciu buraka. Jeśli następnego dnia nie widzisz niczego o buraczanym kolorze, może to świadczyć o zaparciach – niezbędna wtedy jest zwiększona podaż pokarmów obfitujących w błonnik i płynów. Jeśli natomiast po spożyciu buraczanego proszku zmienia się kolor Twojego moczu na różowy, oznacza to, że masz nieszczelne jelita, czyli w Twoich jelitach powstały uchyłki przepuszczające do ustroju substancje i związki, które nie powinny się do niego przedostawać. W takiej sytuacji najlepiej skontaktować się z dietetykiem i/lub zasięgnąć porady w wiarygodnych źródłach.



JAK STOSOWAĆ?

Buraki mają słodkawy, lekko ziemisty smak i wspaniały, różowy kolor! Proszek LyoFood burak można stosować w małych ilościach jako barwnik do makaronów, ciast, kremów, a w większych ilościach posłuży podniesieniu smaku, wydobyciu smaku słodkiego, zagęszczeniu potraw, np. w koktajlach, kotlecikach, naleśnikach, placuszkach, wypiekach. Smak buraków wspaniale się komponuje z owocami jagodowymi, a także z octem balsamicznym – można robić wariacje na temat winegretów do sałat. Eksperymentuj!!

Sprawdź przepis na przepyszne ciasto Agi:

BROWNIE With Beetroot LYO Powder

Składniki na Brownie:

  • 185g masło
  • 185g czekolada 70%
  • 150g jaja
  • 250g drobny brązowy cukier
  • 85g mąka przenna
  • 40g kakao
  • 50g biała czekolada posiekana
  • 50g gorzka czekolada posiekana
  • 50g ulubione orzechy posiekane
  • 1.5 łyżki LYO Beetroot Powder

Czekoladę rozpuścić razem z masłem. Jaja ubić na puszystą masę razem z brązowym cukrem. Masę jajową połączyć z roztopioną czekoladą. Dodać mąkę, Beetroot LYO Powder i kakao. Wymieszać na jednolitą masę dodając na koniec kawałki posiekanej czekolady i orzechów.

Piec 20min/170 C, ciasto powinno być na wierzchu wypieczone i błyszczące, natomiast w środku mokre, lekko płynne. Ciasto po schłodzeniu w lodówce zwiąże.

Składniki ma mus z buraka i mascarpone:

  • 300g śmietany kremówki (podzielonej na dwie porcje 100g plus 200g)
  • 250g sera Mascarpone
  • 60g cukru
  • 60g żółtka
  • 11g żelatyny namoczonej w 50g wody
  • 2 łyżki Beetroot LYO Powders

Namoczyć żelatynę w wodzie. Zagotować na małym gazie 100g śmietanki z połową cukru i dwoma łyżkami Beetroot LYO Powders. Wymieszać żółtka z resztą cukru, aż do jego rozpuszczenia. Zagotowaną śmietankę wlewamy do żółtek, cały czas mieszając. Przelać wszystko z powrotem do rondla. Podgrzewamy na wolnym ogniu, nieustannie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Gotujemy do momentu, aż krem zgęstnieje (około 5 minut), lub do momentu kiedy krem będzie na tyle gęsty żeby pokryć powierzchnie łyżki, a po przejechaniu jej palcem pozostanie czysty ślad. Rozpuścić w niej żelatynę. Połączyć z serkiem mascarpone i zostawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić do tak zwanych ‘soft peaks’, czyli w dokładnym tłumaczeniu miękkich wierzchołków. Delikatnie, za pomocą szpatułki wymieszać ubitą śmietanę z przestudzonym serowym kremem.

Gotowy mus z buraka i mascarpone nałożyć na wystudzone brownie. Schłodzić.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 250g czekolada 70%
  • 150g śmietana 36%
  • 80g olej

W małym rondlu zagotować śmietanę i zalać nią czekoladę. Dodać olej i zblenderować. Używać, gdy temperatura polewy osiągnie około 30 C. Wylej polewę na schłodzone ciasto. Pokrój w małe podłużne kawałki.

Smacznego!

Piśmiennictwo:

1) Clifford T., Howatson G., West D.J., Stevenson E.J. The potential benefits of red beetroot sumplementation in health and disease. Nutrients. 2015 Apr; 7(4): 2801-2822
2)Pitchford P. Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu. 2010 Galaktyka
3)Żak-Cyran B. Alchemia pożywienia. 2008 Galaktyka
4)Fuchs D., Nyakayiru J., Draijer R., Mulder T.P.J., Hopman M.T.E. i in., Impact of flavonoid-rich black tea and beetroot juice on postprandial peripheral vascular resistance and glucose homeostasis in obese insulin-resistant men: a randomized controlled trial. Nutr Metab(Lond). 2016; 13:34
5)Porcelli S., Pugliese L, Rejc E., Pavei G., Bonato ., Montorsi M., La Torre A., Rasica L., Marzorati M. Effects of a short-term high-nitrate diet on exercise performance. Nutrients. 2016 Aug 31; 8(9)
6) Clement Y.N., Mahase V., Jagroop A., Kisson K., Maharaj A., Mathura P. I in. Herbal remedies and functional foods used by cancer patients attending speciality oncology clinics in Trinidad. BMC Complement Altern Med. 2016 Oct 21; 16(1):399

 

Napisane przed eksperta żywienia Dominika Molenda

Materiały prasowe LYOFOOD

 





Zostaw komentarz