Zdjęcie: NASA/ESA–T. Pesquet
Pierogi w kosmosie
Z najdalszych zakątków Ziemi w przestrzeń kosmiczną…
Dania LYOFOOD zdobyły K2, Everest, Broad Peak, Sziszapangmę i najprawdopodobniej także wszystkie pozostałe ośmiotysięczniki. Towarzyszyły Aleksandrowi Dobie w jego wyprawach oceanicznych i nie raz dotarły zarówno na Biegun Północny, jak i Południowy. Pomogły w przemierzeniu pustyni Gobi i amazońskiej dżungli. Co roku stanowią podstawę wyżywienia podczas niezliczonych wypraw w najbardziej ekstremalne zakątki globu. Nadszedł czas, by zapuścić się jeszcze dalej…
Start Ignis, czyli pierwszej polskiej misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną coraz bliżej. Wraz z nią dr Sławosz Uznański-Wiśniewski stanie się drugim po Mirosławie Hermaszewskim Polakiem w kosmosie, a pierwszym, który poleci na ISS.
Astronauta projektowy Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) dr Sławosz Uznański-Wiśniewski przez dwa tygodnie w warunkach mikrograwitacji realizować będzie ambitny program technologiczno-naukowy, obejmujący kilkanaście eksperymentów zaproponowanych przez polski przemysł kosmiczny i opracowanych pod przewodnictwem ESA. Misja ta będzie częścią komercyjnego lotu załogowego Axiom Mission 4, zaplanowanego na wiosnę 2025. Specjalnie na potrzeby misji wraz z ESA stworzyliśmy wyjątkowe menu posiłków.
Zdjęcie: ©ESA
Receptury trzech dań opracował Mateusz Gessler, znakomity polski kucharz i restaurator, który swoje umiejętności szlifował pod okiem szefów kuchni m.in. w Paryżu i Londynie.
„Uważam, że człowiek jest wart tyle, ile przeciwności uda mu się pokonać. Wyzwanie, które Sławosz przede mną postawił było tak ekscytujące i nietuzinkowe, że wszedłem w temat bez zastanowienia. Jego ogrom pojąłem dopiero później, kiedy zacząłem rozważać konkretne metody realizacji. O pomoc zwróciłem się do wspaniałych dziewczyn z LYOFOOD. I tak, dzięki wspólnemu zaangażowaniu w projekt, zostałem jedynym człowiekiem w Polsce, którego pierogi polecą w kosmos”.
BONUS FOOD
Celem projektu Bonus Food jest zaopatrzenie astronautów biorących udział w misji kosmicznej w specjalną żywność, będącą dodatkiem do standardowego menu spełniającego wymagania żywieniowe i operacyjne na orbicie. Pod względem technicznym dania Bonus Food nie różnią się od podstawowego liofilizowanego lub zapakowanego w puszki „kosmicznego” jedzenia. Ich wyjątkowość polega na smaku przywołującym na myśl miejsca oddalone o tysiące kilometrów – kraj zamieszkania, rodzinny dom czy ulubioną restaurację. Podczas wielodniowego pobytu w kosmosie dania Bonus Food pomagają podnieść morale oraz zacieśnić więzy z resztą załogi: wspólne posiłki i częstowanie się unikalnymi potrawami to stały element pobytu na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Czego w tym roku skosztują astronauci? Swoje wybory prezentuje dr Sławosz Uznański-Wiśniewski:
PIEROGI
Kapusta kiszona doprawiona majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Duszona z cebulą i grzybami, zamknięta w miękkim cieście. Całość zanurzona w złocistym warzywnym bulionie z marchewką, korzeniem pietruszki i kawałkami borowika. Wypij rosół, zjedz pierogi
„Na pierwszym miejscu zawsze były pierogi! Sam lubię je lepić, a mieszkając za granicą, często dzieliłem się nimi ze znajomymi z różnych krajów. To był dla mnie oczywisty wybór, ale opracowanie produktu do konsumpcji na orbicie okazało się niezłym wyzwaniem, zarówno jeśli chodzi o samą liofilizację, jak i wymogi dotyczące przyrządzania dań na Stacji Kosmicznej – produkt można zalać wodą, ale niewchłoniętej wody gdzie wylać już nie ma! Na szczęście udało się znaleźć rozwiązanie, by pierogi mogły polecieć w kosmos”.
ZUPA POMIDOROWA
Klasyczna pomidorówka, królowa polskich zup. Tym razem bezdyskusyjnie z makaronem, by nawet kilkaset kilometrów na ziemią smakowała tak, jak u Sławosza w domu! Soczyste, dojrzałe pomidory i bogaty warzywny bulion z pietruszką i koperkiem, dopełnione łyżką śmietany i szczyptą czarnego pieprzu.
„Zupa pomidorowa to dla mnie smak dzieciństwa i wspomnienie rodzinnego domu”.
LECZO
Cukinia, papryka, bakłażan i czerwona cebula duszone w sosie pomidorowym z ząbkiem czosnku, szczyptą lubczyku i tymiankiem. Aromatyczny gulasz podawany z niepaloną kaszą gryczaną. Oryginalnie wywodzące się z kuchni węgierskiej leczo na dobre zagościło na polskich stołach.
„Leczo z kaszą gryczaną to pomysł Mateusza Gesslera. Przekonał mnie do niego, bo jest smaczne, a ponieważ dobrze się liofilizuje, zachowuje pełnię tego smaku!”
KRUSZONKA
Kto miał już okazję spróbować naszej Kruszonki, ten wie, że będzie ona godną reprezentantką rodzimych łakoci. Słodkie jabłka pieczone z porządną szczyptą cynamonu i otulone tradycyjną, chrupiącą kruszonką, nawet w kosmosie przywiodą na myśl najlepsze domowe szarlotki i jabłeczniki.
„Kruszonkę z jabłkiem wybraliśmy z oferty deserów firmy LYOFOOD. Spośród różnych receptur to właśnie ta najbardziej mi smakowała i chciałbym się nią podzielić z resztą załogi na orbicie. W końcu polskie jabłka są przecież najlepsze na świecie!”
„Bonus Food to taki pomost pomiędzy przestrzenią kosmiczną a krajem zamieszkania, rodzinnym domem czy ulubioną restauracją. Jeśli na co dzień ukochana potrawa potrafi dodać energii i poprawić humor, to co dopiero podczas kilkunastodniowej misji na orbicie. Pod względem mentalnym jest to skuteczny sposób na podniesienie morale”.
Laura Godek
Współzałożycielka LYOFOOD

