Przejdź do zawartości
Nasze jedzenie

Liofilizowane posiłki premium to nasza specjalność. Łączymy ponad 30-letnie doświadczenie technologiczne z wykwintnymi daniami przyrządzanymi w małych partiach z wysokiej jakości naturalnych składników.

LYOFOOD wywodzi się ze świata wypraw himalajskich i regat oceanicznych. Od 1992 roku nasza żywność regularnie testowana jest w najbardziej odległych zakątkach ziemi i w najsurowszych warunkach. Dania LYOFOOD zapewniają nie tylko odpowiednią ilość kalorii i składników odżywczych. To także chwile komfortu i przyjemności, które pomagają utrzymać wysokie morale w najtrudniejszych momentach ekspedycji. Przez lata zdobyliśmy oddanych klientów, lojalnych ambasadorów i liczne nagrody, w tym Gold Industry Award za najsmaczniejsze posiłki outdoorowe na rynku europejskim.

Proces

więcej

Składniki

więcej

Gotowanie

więcej

Liofilizacja

więcej

Opakowania

więcej

Clean label

więcej

POSIŁKI DLA ASTRONAUTÓW

Celem projektu Bonus Food jest zaopatrzenie astronautów biorących udział w misji kosmicznej w specjalną żywność, będącą dodatkiem do ich standardowego menu. Pod względem technicznym dania Bonus Food nie różnią się od podstawowego liofilizowanego „kosmicznego” jedzenia. Ich wyjątkowość polega na smaku przywołującym na myśl miejsca oddalone o tysiące kilometrów – kraj zamieszkania, rodzinny dom czy ulubioną restaurację.

Jak stworzyliśmy dania na misję kosmiczną.

Przeczytaj

Specjalnie na potrzeby pierwszej polskiej misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną, wraz z Europejską Agencją Kosmiczną, stworzyliśmy wyjątkowe menu posiłków Bonus Food. Receptury trzech dań opracował Mateusz Gessler, znakomity polski kucharz i restaurator.

Astronauta projektowy Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) dr Sławosz Uznański-Wiśniewski w ramach komercyjnego lotu załogowego Axiom Mission 4 zrealizuje ambitny program technologiczno-naukowy obejmujący kilkanaście eksperymentów zaproponowanych przez polski przemysł kosmiczny i opracowanych pod przewodnictwem ESA. Start misji zaplanowany jest na wiosnę 2025.