By stworzyć wysokiej jakości jedzenie, trzeba sięgnąć po najlepsze składniki.
Na długo zanim rozpoczęliśmy przygodę z posiłkami outdoorowymi, zajmowaliśmy się pozyskiwaniem, liofilizacją i dostarczaniem składników dla przemysłu spożywczego, co zresztą robimy do dziś. Lata doświadczeń zaprocentowały unikalną wiedzą w tej dziedzinie. Czy to świeże lokalne truskawki prosto z pól, czy ekologiczny ser kozi z Włoch – mamy to.
Naturalne składniki
Stosujemy wyłącznie naturalne składniki, niezależnie od tego, czy pochodzą one z naszych pól, od lokalnych rolników, czy zaufanych dostawców z całej Europy.
Nie idziemy na żadne kompromisy. Wszystkie używane przez nas składniki są minimalnie przetworzone i mają czyste etykiety. To właśnie dzięki takiemu podejściu posiłki LYOFOOD smakują jak domowe jedzenie
Nasze pola
Od nasion po finalny produkt – tak właśnie produkujemy naszą żywność.
Zapewniamy pełną identyfikowalność produktów. Sami uprawiamy i ściśle współpracujemy z rolnikami, co gwarantuje, że świeże plony trafiają prosto do nas. To nie jest tylko „marketingowa gadka” – nasze owoce i warzywa rosną w prawdziwej ziemi, pielęgnowane przez prawdziwych rolników. Po zbiorach dostarczane są bezpośrednio do naszych zakładów, gdzie zostają odpowiednio przygotowane i poddane liofilizacji.
Rolnicy, których znamy
Wspieranie lokalnego rolnictwa to dla nas priorytet.
Przedkładamy lokalne źródła ponad tańsze alternatywy. Importujemy tylko to, czego nie możemy pozyskać lokalnie, a zakupów dokonujemy często bezpośrednio u producentów i rolników. Zachęcamy do prowadzenia upraw ekologicznych, zwiększając zapotrzebowanie na certyfikowane eko składniki oraz pokazując dobre praktyki na polach testowych. W promocji certyfikowanych posiłków skupiamy się na budowaniu świadomości i zainteresowania takimi produktami, co ma pozytywny wpływ na rolników.
Dostawcy, którym ufamy
Wszystkie składniki pozyskujemy od zaufanych dostawców, którzy podzielają nasze podejście do produkcji żywności.
Oni sami często również są rolnikami lub ściśle pracują z tymi, których zatrudniają. Konsekwentnie dążymy do długoterminowej współpracy i przejrzystości, mimo że przy naszej skali produkcji nierzadko jest to wyzwaniem. Nie uginamy się, gdy nie możemy uzyskać od producenta pełnych informacji o pochodzeniu składnika lub dobrostanie zwierząt.
Identyfikowalność
Identyfikowalność w przemyśle spożywczym odnosi się do możliwości śledzenia przepływu produktów spożywczych przez wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji.
Dla nas identyfikowalność oznacza znajomość historii każdego składnika, który trafia do naszych posiłków – od pola uprawnego po twój widelec, łyżkę lub spork... Certyfikowany system bezpieczeństwa żywności FSSC 22000 pozwala nam podać pochodzenie każdego używanego przez nas składnika, co stanowi gwarancję bezpieczeństwa produktów LYOFOOD. Skupiamy się na transparentności i doskonałości. Nie chodzi tu jednak tylko o samo przestrzeganie standardów, ale o ich kreowanie tak, by nasza żywność odzwierciedlała nasze podejście do zdrowia, produkcji, ekologii, ludzi i biznesu.