Od nasion po finalny produkt. LYOFOOD to marka w starym stylu, która czuwa nad każdym etapem procesu produkcji. Nie zlecamy żadnych działań podmiotom zewnętrznym, ponieważ wszystkim zajmujemy się sami.
Niektórzy powiedzą, że taki model nie jest konieczny i to prawda. Dla nas jest to jednak kwestia zaufania, przejrzystości i kontroli – przyjęcia odpowiedzialności, rozumienia procesu w najmniejszych szczegółach i posiadania możliwości wdrażania zmian.
Odkryj, jak to robimy.
Nasze składniki
By stworzyć wysokiej jakości jedzenie, trzeba sięgnąć po najlepsze składniki.
Stosowane przez nas składniki pochodzą prosto z naszych pól, od lokalnych rolników, czy zaufanych dostawców z całej Europy – tylko tych, którzy podzielają nasze podejście do produkcji żywności. Nie idziemy na kompromisy i zapewniamy pełną identyfikowalność produktów.
Clean Label
Nasze receptury tworzymy w oparciu o łatwe do zidentyfikowania składniki znane z domowej kuchni. Nie używamy konserwantów ani sztucznych dodatków.
Przejrzystość procesu produkcji jest dla nas kluczowa – bez tego nie ma mowy o zaufaniu klientów. Nie chcemy sprytnie ukrywać niewygodnych informacji. To, co widzisz na liście składników, jest tym, co zjesz. Kropka.
Pod jednym dachem
Wszystkie składniki przetwarzamy sami. Po ich dostawie nie opuszczają one naszego zakładu aż do finalnej wysyłki gotowego produktu do klienta.
Cała produkcja odbywa się zgodnie ze standardami renomowanego systemu bezpieczeństwa żywności TÜV FSSC 22000.
Gotujemy
Wszystkie nasze posiłki są naprawdę gotowane przed liofilizacją.
Naturę celebrujemy nie tylko, gdy spędzamy czas na świeżym powietrzu, ale także oferując produkty, które smakują jak ona. Dzięki minimalnie przetworzonym, pełnowartościowym składnikom i prawdziwemu gotowaniu, posiłki LYOFOOD przywołują na myśl domowe jedzenie.
Liofilizujemy
To nie czarna magia, to czysta fizyka.
Wyobraź sobie pokrytą szronem łąkę parującą o wschodzie słońca w mroźny poranek. Sublimacja – właśnie ten proces odtwarzamy każdego dnia, ale w specjalnych komorach próżniowych. Nie ma lepszej metody na utrwalenie smaków, aromatu, struktury i składników odżywczych świeżej żywności bez dodatku konserwantów.
Testujemy
Bezpieczeństwo naszych produktów opieramy na wysokiej jakości składnikach, strategicznych harmonogramach produkcji i rygorystycznych procedurach, uwzględniających regularne kontrole w laboratorium zewnętrznym.
Dania bez alergenów pakowane są na specjalnej linii eliminującej ryzyko zanieczyszczeń krzyżowych. Jako innowacyjna firma prowadzimy również własne laboratorium, w którym badamy każde danie, by mieć pewność, że jest ono w pełni bezpieczne dla konsumenta.
Budujemy
Nie tylko liofilizujemy, ale także konstruujemy wszystkie nasze liofilizatory. Znamy je od podszewki, aż do najmniejszej śrubki.
Dzięki tej technicznej wiedzy i wieloletniemu doświadczeniu mogliśmy zoptymalizować nasze maszyny i proces produkcyjny i w rezultacie obniżyć zużycie energii o 30%.
Pakujemy
Sami projektujemy opakowania i wybieramy tworzywa, z których są wykonywane, nieustannie poszukując nowych rozwiązań i dążąc do ograniczenia zużycia materiałów.
Bywa to dość frustrujące w dobie greenwashingu, ale robimy, co w naszej mocy, by podejmować świadome decyzje na podstawie faktów i liczb.
Zielona energia
W 2023 roku, zamiast realizować nową inwestycję, odkupiliśmy istniejący zakład produkcyjny i rozpoczęliśmy jego przekształcanie
Od stycznia 2024 jest on w całości zasilany energią z odnawialnych źródeł, co poświadcza oficjalny certyfikat Polskiej Grupy Energetycznej.