Have a closer look at our ingredients list, it is pure & simple, it is a
clean label
Czym jest Clean Label?
W dosłownym tłumaczeniu clean label to czysta etykieta. Terminem tym określa się produkty spożywcze stworzone z jak najmniejszej liczby pełnowartościowych składników. W skrócie takich, których używamy w domowej kuchni. Produkt clean label powstaje zatem z łatwych do rozpoznania składników i bez sztucznych dodatków czy syntetycznych substancji chemicznych.
Dlaczego obraliśmy ten kierunek?
Przejrzystość procesu produkcji jest dla nas kluczowa – bez tego nie ma mowy o zaufaniu klientów. Nie chcemy sprytnie ukrywać niewygodnych informacji. Jesteśmy rodzinną firmą, a prowadzony biznes traktujemy bardzo osobiście. Inaczej po prostu nie potrafimy.
To jednak nie wszystko…
Szczerość wobec naszych klientów to podstawa, ale zarazem jedynie punkt wyjścia. Dążymy do perfekcji, a to oznacza dla nas trzy rzeczy:
no.1 ciągłe doskonalenie procesu produkcyjnego
no.2 podnoszenie standardów produkcji i etyki biznesu
no.3 ulepszanie naszych produktów w najmniejszych szczegółach.
Cały proces produkcyjny odbywa się wyłącznie w naszym zakładzie, co pozwala nam dokładnie kontrolować wszystkie jego etapy. Spełniamy tym samym wymagania certyfikatu bezpieczeństwa i jakości żywności TÜV FSSC 22000 będącego złotym standardem w przemyśle spożywczym. Nie spoczywamy jednak na laurach.
Nasze podejście wydawało nam się jedynym logicznym na długo przed tym, jak termin “zrównoważony rozwój” stał się modny. Odzyskujemy ciepło z urządzeń chłodniczych w celu jego ponownego wykorzystania w procesie liofilizacji, a zimą także do ogrzewania powierzchni biurowej. Wykorzystujemy ponownie wodę odzyskiwaną z procesu liofilizacji do nawadniania pól. Od stycznia 2024 roku energia kupowana przez nas do zasilania nowego zakładu produkcyjnego pozyskiwana jest w 100% z odnawialnych źródeł. Udoskonalamy opakowania produktów oraz ograniczamy zużycie energii i ilość odpadów produkcyjnych. Przed nami oczywiście jeszcze daleka droga, zanim będziemy mogli określić działalność LYOFOOD w pełni zrównoważoną, ale od samego początku konsekwentnie i z dużą satysfakcją podążamy właśnie w tym kierunku.
Pierwszy bezglutenowy posiłek wyprodukowaliśmy w 2013 roku, pierwszy wegański rok później, a pierwszy w pełni ekologiczny w 2017. Aby w należyty sposób podkreślić nasze zaangażowanie w produkcję smacznej i zdrowej żywności oraz wesprzeć rolnictwo ekologiczne, w 2018 roku postanowiliśmy uzyskać oficjalne certyfikaty dla naszych produktów. Symbolizują one to, co już udało nam się osiągnąć i to, co pozostaje dla nas najważniejsze: lepsze składniki, zdrowsze przepisy, etyczne i ekologicznie świadome wybory.
Produktów
Produktów
Produktów