Sean Villanueva O'Driscoll jest profesjonalistą w dziedzinie wspinaczki, zadebiutował także jako producent filmowy w "Adventures of Dodo", który stał się wielkim przebojem w środowisku.
Sean rozpoczął wspinaczkę sportową w Belgii w wieku 13 lat. Jego specjalnością jest wspinaczka wielkościanowa w ciężkich warunkach i gra na irlandzkim flecie.
"Granie muzyki na wyprawach jest fantastyczne, to coś, co możesz zrobić zamiast czekać, łączy cię z teraźniejszością i pomaga uwolnić całe napięcie, jakie może przynieść wspinaczka."
Jego wyprawy w odległych miejscach wielokrotnie robiły wrażenie na międzynarodowej publiczności i innych wspinaczach. Poświęcenie i wytrwałość w docieraniu do dziewiczych, wielkich ścian, dopełnione czystością stylu wspinaczki, jak również jego sposób bycia w codziennym życiu, stawiają Seana jako wzór do naśladowania dla wielu. W 2010 roku jego wyprawa na Grenlandię z Olivierem Favresse, Nicolasem Favresse i Benem Ditto przyniosła mu nagrodę Piolet d'Or.
"Lubię wyzwanie w postaci wspinaczki w stylu klastycznym na duże, olbrzymie, ściany skalne...najlepiej w dzikich i odizolowanych miejscach. Wytyczyłem nową drogę w Patagonii, Pakistanie, Chinach, Wenezueli, ziemi Baffina i Grenlandii. Kocham przygody, które pchają mnie w najpiękniejsze miejsca na świecie."
Jedne z jego najważniejszych dróg jakie przeszedł, to te Grenlandii w 2010 roku. Spędził tam 3 miesiące wraz z Nicolasem Favresse, Olivierem Favresse, Benem Ditto, Seanem Villanueva O'Driscoll i Bobem Sheptonem (kapitanem), eksplorując fiordy w poszukiwaniu dziewiczych, dużych ścian skalnych do wspinaczki.
Razem z Nico Favresse, jako pierwsi przeszli wschodnią ścianę Fitz Roya w stylu klasycznym on-sight kombinacją drogi East PIllar Route oraz El Corazon. 1200 m wysokości w ciągu 30 godzin.
Z początkiem 2020 roku Sean i Nico otworzyli trzy nowe drogi w Patagonii w Argentynie.
"Dobre i zdrowe odżywianie jest dla mnie bardzo ważne"
Niedawno Sean zadebiutował jako szef kuchni i stworzył razem z nami Nettle Curry. To może być klasyczne Vegan Green Curry, ale to jest Sean, więc musieliśmy dodać jego ulubioną pokrzywę, usunąć ziemniaki, których unika, dodać pewną ilość mleka kokosowego i tyle warzyw, ile zostało w naszej lodówce. Kluczowe znaczenie mają aromatyczne zioła i przyprawy, takie jak kurkuma, nasiona kolendry, liście kolendry, kumin, czosnek, imbir i trawa cytrynowa.
Sprawdźcie nasz "making off" Sean's Nettle Curry
"Nettle Curry by Sean Villanueva O'Driscoll" to pierwszy posiłek z wyjątkowego menu, opracowanego wspólnie z naszymi ambasadorami marki.