Z wielką przyjemnością prezentujemy dania z wyjątkowego menu. Opracowane i ugotowane razem z ambasadorami marki LYOFOOD – naszymi przyjaciółmi.
Każde z dań wyraża indywidualne preferencje żywieniowe, smak i osobowość. Wszystkie są w 100% naturalne i przyrządzone wyłącznie z wysokiej jakości składników. To, co je wyróżnia, to fakt, że pozostają wspólną własnością LYOFOOD i ich współtwórców. Chcemy, aby nasi przyjaciele mieli sprawiedliwy udział w dochodach ze sprzedaży produktów, które razem opracowaliśmy.
Nettle Curry
To mogło być klasyczne wegańskie curry, ale... dowodził Seán, więc musieliśmy uwzględnić pokrzywę, którą uwielbia, wyrzucić ziemniaki, których unika oraz dodać trochę mleka kokosowego i tyle warzyw, ile zostało nam w lodówce.
Kluczem są aromatyczne zioła i przyprawy, takie jak kurkuma, nasiona kolendry, liście kolendry, kumin, czosnek, imbir i trawa cytrynowa.
Seán Villanueva O'Driscoll
jest profesjonalnym wspinaczem i naszym ambasadorem, a kilka lat temu zadebiutował również jako reżyser filmowy obrazem „The Adventures of the Dodo", w przezabawny sposób przełamującym konwencję kina górskiego.
Seán realizuje swoją wspinaczkową pasję na największych skalnych ścianach, najlepiej w dzikich i odosobnionych miejscach. Jego wyprawy w trudno dostępne zakątki świata odbijają się zawsze szerokim echem w międzynarodowym środowisku alpinistycznym. Poświęcenie i wytrwałość w docieraniu do odległych, dziewiczych ścian oraz przywiązanie do etyki i czystości stylu czynią z Seana wzór do naśladowania dla wielu wspinaczy.
Apple Crumble
Jaki jest ulubiony deser Marko Prezelja?
Szarlotka bez ciasta! Słodkie jabłka pieczone z porządną szczyptą cynamonu i otulone tradycyjną chrupiącą kruszonką przywodzą na myśl czas spędzony z dziadkami.
Marko Prezelj
Choć sam o sobie nigdy tego nie powie, Marko jest żywą legendą i mentorem dla kolejnych pokoleń słoweńskich alpinistów. Marko dokonał wielu z pierwszych przejść w Karakorum i Himalajach, za które otrzymał łącznie już cztery Złote Czekany (Piolet d'Or).
W alpinizmie styl ceni bardziej niż szczyt, z kolei w życiu codziennym nieustannie dąży do prostoty, będącej dla niego ideałem i ostatecznym wyzwaniem.
Mash and Cheese
Na dużych wysokościach przeżuwanie i przełykanie to często nie taka prosta sprawa – alpiniści wiedzą o tym lepiej niż ktokolwiek inny. To właśnie opowieści Mathieu Maynadiera zainspirowały nas do prac nad nowym daniem… A gdyby tak stworzyć posiłek, który byłby niezwykle łatwy w spożyciu i jednocześnie odpowiednio kaloryczny? Brzmi jak kwintesencja EXPEDITION MENU.
Purée ziemniaczane i starannie dobrane sery okraszone sosem Worcester własnej receptury. Mesdames et Messieurs, przedstawiamy Mash&Cheese według Mathieu Maynadiera. On gotował, my liofilizowaliśmy.
Mathieu Maynadier
jest pełnoetatowym alpinistą i profesjonalnym przewodnikiem górskim. Jego pasję do gór rozbudził skialpinizm.
Mathieu szybko został powołany do reprezentacji Francji, dzięki czemu z sukcesami zaczął rywalizować na międzynarodowym poziomie, zdobywając srebrny medal na Młodzieżowych Mistrzostwach Europy, a także dwa tytuły mistrza kraju. Następnie w poszukiwaniu nowych wyzwań zanurzył się w świat wspinania i gór wysokich.
Porcini Risotto
Risotto nie uznaje dróg na skróty. Ines Papert doskonale o tym wie, bo to jedno z jej ulubionych dań! Wspólnie udało nam się uzyskać złożoną teksturę, charakterystyczną dla tego pysznego i najbardziej eleganckiego dania z ryżu na świecie. Ugotowane „al dente” ziarenka w kremowej otulinie, soczyste kawałki borowika, hojna szczypta Pecorino Romano i zielonej pietruszki…
Risotto z prawdziwego zdarzenia, jakiego już od dłuższego czasu brakowało w
EXPEDITION MENU. Dodaj gorącą wodę i wymieszaj, ale tylko przez chwilę – resztę mieszania wykonaliśmy my.
Ines Papert
budzi respekt swoją wszechstronnością. Niemka ma na swoim koncie wybitne przejścia górskie i wielkościanowe, jak i sukcesy na międzynarodowej arenie zawodniczej.
Jako pierwsza kobieta pokonała mikstowe trudności M13, czterokrotnie zostawała mistrzynią świata we wspinaczce lodowej, a trzykrotnie stawała na najwyższym stopniu podium Pucharu Świata. Niestrudzona odkrywczyni nowych terytoriów, pasjonatka architektury i… dobrego jedzenia!
LET’S COOK SOMETHING UP - jak to działa?