Do przygotowania naszych posiłków
używamy tylko naturalnych składników.
Produkty LYO nie zawierają
żadnych konserwantów
i sztucznych dodatków
Z dumą używamy ziół i przypraw,
uprawianych na naszych plantacjach.
Osobiście znamy rolników, którzy
uprawiają nasze owoce, warzywa
i przyprawy. Nasi dostawcy są
dokładnie sprawdzani w celu
zapewnienia wysokich
standardów jakości żywności.
Przyrządzanie potraw przed procesem liofilizacji jest unikalną technologią wprowadzoną przez LYO FOOD, która zapewnia świeży i naturalny smak produktom LYO EXPEDITION.
Proces liofilizacji pozwala na zachowanie oryginalnej formy i kształtu wszystkich składników. Dzięki temu nasze posiłki nie tylko smakują ale także wyglądają jak domowy obiad.
Aby upewnić się że posiłki LYO EXPEDITION są bezpieczne pod każdym względem, są one dwukrotnie badane w laboratorium. Pierwszy raz po ugotowaniu i drugi raz po liofilizacji.
Liofilizowane posiłki są wysokokaloryczne. Dodatkowo produkty zachowują swoje naturalne wartości mineralne i witaminy. Spożycie posiłku LYO EXPEDITION daje energię na długotrwały wysiłek.
Oferujemy opakowanie które umożliwia przygotowanie potrawy bezpośrednio w opakowaniu.
Posiłki LYO EXPEDITION mogą być przechowywane przez długi czas. Brak wody, która zostaje usunięta podczas procesu liofilizacji uniemożliwia rozwój mikroorganizmów. Dodatkowo każda torebka jest hermetycznie zamknięta i zawiera pochłaniacz tlenu, dzięki temu nasze dania można przechowywać nawet trzy lata.
Proces liofilizacji polega na kontrolowanym dostarczaniu ciepła do zamarzniętego produktu w próżni, tak aby umożliwić zamarzniętej wodzie w produkcie przejście bezpośrednio ze stanu stałego do stanu lotnego (czyli umożliwić parowanie lodu).
Aby proces mógł zakończyć się sukcesem liofilizacja powinna trwać od 16 do 24 godzin. Poprzez odwodnienie, posiłek traci ponad 90% swojej pierwotnej wagi a zawartość wilgoci w końcowym produkcie jest zredukowana do 2%.
Jeśli liofilizowany produkt jest szczelnie zapakowany, żywność może być przechowywana przez wiele lat.
Żywność liofilizowaną po raz pierwszy zastosowano w latach czterdziestych i pięćdziesiątych XX wieku, kiedy zagrożenie zimnej wojny spojrzało w oczy zwykłych, ale zamożnych obywateli amerykańskich. Informacja o zbrojeniach nuklearnych ZSRR spowodowały konieczność budowy schronów dla ludności cywilnej i stworzenie im możliwości przeżycia przez dłuższy okres czasu.
Na wniosek rządu USA zostały przeprowadzone pierwsze próby w celu produkcji żywności, która mogłaby być używana w ekstremalnych warunkach i mogłaby skutecznie zastąpić tradycyjną kuchnię. Jedyną znaną metoda przechowywania żywności do lat pięćdziesiątych było mrożenie. Liofilizacja była jednak tylko używana do wytwarzania leków i szczepionek.
Kolejnymi ważnymi wydarzeniami związanymi z sukcesem liofilizacji jako metody utrwalania żywności jest podbój kosmosu. Liofilizowane posiłki były niezbędnym elementem podczas podróży kosmicznych. Po sukcesach w tak ekstremalnych warunkach liofilizowana żywność jest także wybierana jako żywność dla jednostek specjalnych. Te przykłady świadczą o tym iż liofilizacja jest niezastąpiona w ekstremalnych warunkach. Żywność liofilizowana zrewolucjonizowała przemysł spożywczy, znalazła swoją niszę i ma stałe miejsce w przemyśle jako wysokiej jakości dodatki : owoce, zioła, warzywa a także gotowe posiłki.