DE EN FR ES PL

Niesamowite owoce #1 Truskawki

Wrzesień 30, 2016

Niesamowite owoce #1 Truskawki

Czy zdążyłeś już zatęsknić za truskawkami? My też! Jest już po sezonie, ale liofilizowane truskawki zebrane tego lata na naszych polach są wciąż z nami!

Jest wiele odmian truskawek, ale właśnie te pyszne czerwone owoce są najpopularniejsze na całym świecie. Najbardziej znany gatunek to truskawka ogrodowa- Fragaria ananassa - która jest obecnie skrzyżowaniem Fragaria virginiana z Północnej Ameryki oraz Fragaria chiloensis z Czile, po raz pierwszy była wyhodowana we Francji w XVIII wieku.

Znana jako „Królowa owoców”, truskawka nie jest tylko pyszna, ale również zawiera wiele wartości odżywczych.

Klasyfikując się na samym szczycie owoców za swoją mocą przeciwutleniaczy, która pomaga zwalczyć wolne rodniki oraz chroni przed zapaleniami, rakiem i chorobami serca.

Firma LYOFOOD silnie współpracuje z ekspertami żywieniowymi. Nasze ostatnie badania laboratoryjne wykazały, iż jedna łyżeczka (6g) truskawkowego proszku LYOFOOD zawiera 25% rekomendowanej dziennej dawki witaminy C, która wynosi 80mg dla dorosłego człowieka.

Oprócz bycia wspaniałym źródłem witaminy C, truskawki zawierają również dobrą dawkę błonnika, kwasu foliowego oraz potasu.

"Dawka spożycia flawonoidów, szczególnie z owoców, jest związana z redukcją ryzyka chorób sercowo-naczyniowych w dużej perspektywie kohorty. Kilka badań klinicznych badało efekty żywienia jagodami na ryzyko chorób krążeniowych. Zbadaliśmy hipotezę, że liofilizowane truskawki poprawiają zestawienie lipidów oraz lipoprotein oraz obniżają biomarkery zapaleń i utlenienie lipidów wśród dorosłych z brzuszną otyłością oraz podwyższonym profilem lipidów." * Innymi słowy, pomaga w odchudzaniu :)

Czy wiedziałeś, że

Czerwony kolor truskawek zawdzięczamy ilości antocyjanów, ale ich obecność nie zawsze wiąże się z czerwonym kolorem. Antocyjany dają także kolor jagodom, ale różnica w pH sprawia, że są... niebieskie.

Ziarna, które są na zewnątrz truskawek to właściwie roślinne jajniki.

Bardzo prosto wprowadzić truskawki do swojej diety. Ekologiczne truskawki z LYOFOOD rosną tylko sezonowo na naszych polach. Są ostrożnie zbierane, a potem liofilizowane. Poprzez proces liofilizacji, owoce zatrzymują 98% wszystkich wartości odżywczych. Utrzymują także swój oryginalny kształt, kolor oraz smak. Więcej o procesie liofilizacji tutaj.

Polecamy używanie liofilizowanych truskawek w kawałkach na śniadanie lub przy robieniu deserów. Forma proszków jest znakomita do tworzenia pysznych shake'ów oraz smoothies. Sprawdź więcej przepisów tutaj.

 

Źródła::

Truskawki Martin Welsh

*Liofilizowane Truskawki Zmniejszeniem Serum Cholesterolu oraz Utlenianie Lipidów Wśród Dorosłych z Otyłością Brzuszną i Podwyższonym Poziomem Lipidów, Amerykańskie Towarzystwo Żywienia, Dziennik Żywienia 2014





Zostaw komentarz