Starą i znaną prawdą jest to, że żurawina jest zdrowa i powinniśmy ją jeść. Ale czy tak naprawdę wiesz dlaczego? Poniżej znajdziesz odpowiedź przygotowaną przez naszego specjalistę żywieniowego.
Czerwone owoce żurawiny są od lat powszechnie znane ze swoich bakteriobójczych właściwości. Wykorzystywane są w walce z bakteriami atakującymi układ moczowy i nerki. Tajemnicą skuteczności żurawiny jest związek o trudnej nazwie - proantocyjanidyna. Jego działanie jest proste i skuteczne. Uniemożliwia patogennym bakteriom przyleganie do ścian komórkowych, tym samym hamując ich rozwój.
Żurawinę mogą bezpiecznie stosować kobiety w ciąży, które powinny przyjmować ją profilaktycznie. Obniżają tym samym ryzyko rozwoju bakterii w drogach moczowych, stanowiących zagrożenie dla zdrowia mamy i dziecka. Szczególnie narażone na infekcje cewki moczowej są także kobiety w tzw. chorobie miesiąca miodowego. Kolejną grupą, której zaleca się żurawinę, są mężczyźni po 50 roku życia, u których podwyższone jest ryzyko przerostu gruczołu krokowego (prostaty). Świeże owoce żurawiny, liofilizat lub sok, powinny na stałe zagościć w męskim menu.
Dobroczynne działanie żurawiny doceniają wszyscy, dzięki ogromnej dawce zawartych w niej przeciwutleniaczy. Zwłaszcza w okresach obniżonej odporności, są nam one bardzo potrzebne. Ludzki organizm potrafi sam obronić się przed wirusami czy bakteriami. Jedyne czego potrzebują komórki, aby wytworzyć naturalną „tarczę ochronną”, to odpowiednie związki antyoksydantów. Badania wykazują, że żurawina może hamować rozwój bakterii Helicobacter pylori i być pomocna w profilaktyce choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz próchnicy. Stosując liofilizat żurawiny, należy wprowadzać go powoli, aby nie wywołać podrażnienia błon śluzowych żołądka lub dwunastnicy. Żurawinę warto stosować podczas anginy i przeziębienia, a także przy nadciśnieniu oraz chorobach wątroby. Zalecamy dodanie dwóch łyżeczek LYO Żurawiny do koktajlu czy owocowego smoothie (najlepiej na bazie naturalnego soku, nie nabiału).
WSPOMAGANIE W WALCE Z NOWOTWORAMI
Antocyjany, glikozydy flawonoidowe czy kwasy fenolowe, to kolejne trudne nazwy, bardzo pożytecznych związków, obecnych w żurawinie. Odpowiadają one za hamowanie procesów nowotworowych. Działają bardzo silnie. Aktualnie prowadzone są badania w kierunku wykorzystania tych wyjątkowych, naturalnych związków chemicznych, jako potencjalnych chemioterapeutyków. Wyniki są bardzo obiecujące.
Forma i pochodzenie mają znaczenie.
W sezonie możemy wybrać żurawinę świeżą, uprawianą ekologicznie. Przez cały rok korzystajmy z żurawiny LYO. Produkty LYO POWDERS powstają w 100% z liofilizowanych ekologicznych owoców i niczego więcej w nich nie ma. Proces ten sprawia, że wszystkie wartościowe witaminy i minerały, są zachowane i skoncentrowane. W żurawinie LYO znajdziemy witaminy E, A, K, C, oraz bogatą grupę witamin B w tym kwas foliowy (B9). Jest ona źródłem minerałów: potasu, wapnia, cynku, żelaza, fosforu i magnezu. Dzięki naszej technologii, 98% ww. związków pozostaje w produkcie.
Żurawina LYOFOOD swój doskonały smak zawdzięcza tylko naturalnym cukrom zawartym w owocach, podczas gdy popularne, suszone owoce żurawiny nawet w 46% wypełnione są rafinowanym cukrem. Dodatkowo w ich składzie znajdziemy olej słonecznikowy i kwas cytrynowy. Szukajmy produktów pozbawionych dodatków smakowych czy konserwantów. W suplementach opartych na żurawinie, poza oczywistym składnikiem, jakim są sproszkowane owoce żurawiny, znajdziemy substancje wypełniające (np. celulozę), substancje spulchniające (np. węglan sodu), ponadto nośniki substancji aktywnych (np.: sól sodowa karoksymetylocelulozy, amorficzny dwutlenek krzemu) oraz barwniki (np.: dwutlenek tytanu, kwas karminowy). Bez tych dodatków nie powstanie tabletka, ale czy są one potrzebne naszemu organizmowi? Z pewnością nie.
Proces liofilizacji owoców z ekologicznych upraw gwarantuje bezpieczeństwo i zapewnia bogactwo witamin i minerałów. Dodawaj do jogurtu, koktajli, herbaty i ciesz się smakiem żurawiny.
Opracowane przy współpracy z dietetykiem Ewą Ceborską-Scheiterbauer.
Materiały prasowe LYOFOOD
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietanę kremówkę i obydwa LYO Proszki,wymieszać w małym garnku, zagotować.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Następnie przecedzić masę serową przez sito aby pozbyć się grudek.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 150ºC przez około 45-55 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce – po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji.
Kolejnego dnia wyjąć sernik z formy. Przygotować krem. W misie miksera umieścić wszystkie składniki, miksować na wysokich obrotach do połączenia się składników i otrzymania gładkiego kremu. Udekorować sernik kremem i LYO Proszkami, posypać liofilizowanymi owocami.
Smacznego!
* Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.