Hipokrates, wypowiadając te słowa, miał całkowitą rację. Fakt o tym, że rośliny mają leczniczą moc jest znaną prawdą. Jednakże w codziennym życiu wielu z nas nie jest w stanie zjeść więcej niż jedno jabłko czy banana dziennie.
Przygotowaliśmy dla Was zestaw, który pomoże wzmocnić system odpornościowy. To 10-dniowa kuracja oparta na ekologicznych proszkach oraz koktajlach. W Zestawie Odpornościowym znajdziesz także specjalną butelkę BlenderBottle, szczegóły kuracji oraz przepisy przygotowane przez naszych ekspertów.
Owoce aronii to jedno z najbogatszych źródeł antocyjanów w przyrodzie. Substancje te pomagają chronić DNA komórek przed działaniem wolnych rodników oraz mogą hamować procesy nowotworowe. Aronia znana jest również z korzystnego wpływu na układ krążenia, gdyż związki w niej zawarte wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca. Może także korzystnie wpływać na normalizację ciśnienia krwi.
Czarna porzeczka jest niezwykle bogatym źródłem witaminy C, która ma istotne funkcje ochronne w organizmie człowieka. Dotyczy to prawidłowej pracy układu immunologicznego. W czasie trwania infekcji, a także po zabiegach chirurgicznych zwiększa się zużycie witaminy C w organizmie. Dlatego też warto na bieżąco uzupełniać dietę w produkty bogate w witaminę Ci. Organizm nie ma bowiem możliwości gromadzenia tejże witaminy.
Prozdrowotne właściwości malin determinuje głównie kwas elagowy, który jest aktywny zarówno w świeżych owocach, jak i przetworach. Poza działaniem antyoksydacyjnym charakteryzuje się on także właściwościami antybakteryjnymi i antywirusowymi. W malinach znajdziemy również kwas salicylowy, który odpowiada za właściwości napotne owoców.
SIŁA ANTYOKSYDACYJNA CZERWONEGO SMOOTHIE (banan, brzoskwinia, ekologiczna truskawka, ekologiczna czarna porzeczka, ekologiczna żurawina)
Truskawki, porzeczki i żurawiny są bardzo bogate w witaminę C, która jest związkiem o bardzo silnych właściwościach przeciwutleniających. Ponadto owoce jagodowe mają niezwykle dużą ilość związków polifenolowych, które wykazują również dużą siłę antyoksydacyjną.