Na papierze do pieczenia narysuj 10cm koła, zostawiając tym samym kilka centymetrów miejsca pomiędzy nimi. Umieść papier na płaskiej foremce. Rozgrzej piekarnik do 180C.
Mikserem ubij w misce białka z solą do sztywności. Stopniowo dodawaj cukier, jedną łyżkę pojedynczo. Ubij białka do tego stopnia, by były sztywną, świecącą pianą. Dodaj biały ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną- ubijaj krótko. Masę bezy wyłóż na obrysowane koła na papierze, lekko wyrównaj.
Włóż formę z bezami do piekarnika. Po 2 minutach zmniejsz temperaturę do 140C i piecz przez 40 min. Bezy powinny być złotawo-brązowe, powinny nieco pękać, ale w dotyku mają być suche i kruche.
Wyłącz piekarnik, uchyl trochę drzwiczki i zostaw tak, aż do schłodzenia na kilka godzin bądź całą noc. Wlej do miski bitą śmietanę, proszek LYO-porzeczkowy, szpinakowy lub malinowy, cukier puder oraz serek mascarpone. Krótko miksuj na wolnych obrotach, a potem zwiększaj prędkość dopóki nie uzyskasz gęstego kremu. Niezbyt długo, bądź ostrożny, ponieważ krem łatwo można zepsuć.
Nałóż krem do woreczka dekoracyjnego i udekoruj swoje bezy. Posyp owoce LYOFOOD na krem.