Przeziębienie, grypa, osłabienie organizmu i podwyższona temperatura, to chwile kiedy chętnie sięgamy po herbatkę z sokiem malinowym. To nie przypadek, że malinę stosuje się w czasie choroby. Napar z jej owoców i młodych liści działa bardzo skutecznie. Powoduje wzmożoną pracę gruczołów potowych, obniżając w ten sposób temperaturę.
Słodkie i soczyste maliny rozpieszczają nas nie tylko smakiem i aromatem, są bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminy C, E i K. Silnie działające antocyjany, wzmacniają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Naturalne kwasy organiczne i pektyny oraz minerały takie jak magnez, wapń, żelazo, potas, są cennymi substancjami odżywczymi, które znajdziemy w malinach. Wyjątkowa kompozycja naturalnych związków sprawia, że maliny wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Owoce skutecznie chronią nas przed różnymi infekcjami, wywoływanymi przez wirusy czy bakterie.
Dojrzałe owoce maliny po zebraniu są bardzo delikatne i wrażliwe na zmiany temperatur czy wilgotność. Nie mogą być długo przechowywane, daleki transport także im nie służy. Wymagają specjalnych warunków. Jeśli nie zostaną szybko zjedzone, kiedy są świeże, krótko po zerwaniu, zepsują się. Owoce są delikatne, ale sama roślina doskonale radzi sobie w naszym klimacie. Krzewy mogą rosnąć dziko, owocują przez całe lato, aż do późnej jesieni. Usychają powoli, podczas jesiennych przymrozków, żeby wiosną i latem wypuścić nowe, zielone pędy.
Popularność malin jest w pełni zasłużona. Są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz kosmetycznym. Przetwarzane i wykorzystywane do produkcji: syropów, soków, nalewek, naparów, herbatek, dżemów, sosów, maseczek, kremów i peelingów. Z owoców i liści malin produkuje się lekarstwa. W procesach produkcji owoce tracą niektóre ważne wartości odżywcze.
Proces liofilizacji opracowany przez LYOFOOD zapewnia najwyższą zawartość naturalnych substancji odżywczych w produktach. W ekologicznym proszku malinowym znajdziecie tylko 100% sproszkowanych, owoców maliny. Owoce pochodzą z czystych ekologicznie upraw, zbierane w pełni dojrzałe, po czym niezwłocznie poddawane procesowi liofilizacji. Dzięki LYO całe maliny, kawałki czy proszek z malin są tak zdrowe, jak świeże owoce. Wzbogacajcie dietę ekologicznymi proszkami LYO. Skoncentrowana dawka witamin oraz substancji mineralnych wzmocni organizm i zapewni mu ochronę, szczególnie w okresie spadku odporności. Świetny smak i aromat proszków, to natura w czystej postaci. Dodaj łyżkę ekologicznego proszku LYO do owsianki, koktajlu, lub zalej gorącą wodą w kubku, przyrządzając aromatyczną herbatkę. Dobroczynne działanie malin nie pozwoli żadnej chorobie zatrzymać Cię w łóżku podczas jesiennej szarugi czy zimą.
Na zdrowie!