DE EN FR ES PL

NIESAMOWITE WARZYWA #4 JARMUŻ – KAPUSTA INNA NIŻ WSZYSTKIE.

Wrzesień 28, 2017

NIESAMOWITE WARZYWA #4 JARMUŻ – KAPUSTA INNA NIŻ WSZYSTKIE.

Kapusty to warzywa powszechnie znane i stosowne. Białe lub czerwone, są bardzo popularne w naszym kraju. Nie każdy jednak wie, że jarmuż, należy także do rodziny roślin kapustnych. Soczyste, postrzępione, bujne liście, w odcieniach zieleni i fioletu, poza tym, że pięknie wyglądają, są źródłem witamin, soli mineralnych, białka oraz błonnika. Jarmuż jest wyjątkowy, doskonale wspiera organizm w walce z nowotworami.  

Jesień jest sezonem, kiedy jarmuż powinien być łatwo dostępny. Warto poznać jego prozdrowotne właściwości i włączyć do diety. To roślina znana i spożywana już w starożytności. Jak wszystkie warzywa czy owoce, które są znane od dawna, nie budzi powszechnej ciekawości czy zachwytu. Poszukujemy nowości, interesujemy się właściwościami roślin pochodzących z dalekich krajów, algami z głębin oceanów, jednocześnie zapominając o tym, co można znaleźć na naszych lokalnych straganach. Wszystkie kapusty są bardzo zdrowe, jarmuż wyróżnia się bogactwem łatwo przyswajalnych substancji, które hamują procesy nowotworowe.

Co w jarmużu piszczy.

Wyjątkowość jarmużu polega na tym, że jest on rośliną bardzo bogatą w antyoksydanty. W unikalnym składzie wartości odżywczych znajdziemy szereg witamin: C, A, K, B6, ryboflawina, tiamina, niacyna, kwas foliowy. Na szczególną uwagę zasługuje witamina K, której niedobory są powiązane z nowotworami, odgrywa ona także bardzo ważną rolę w procesach krzepliwości krwi. Wśród pierwiastków mineralnych w jarmużu znajdziemy potas, wapń i sód, odpowiadające za zdrowie układu sercowo – naczyniowego. Ponadto żelazo, fosfor, magnez oraz cynk, które są niezbędne do prawidłowej pracy komórek organizmu. Antyoksydanty oczyszczają organizm, usuwając substancje toksyczne. Beta karoten, zeaksantyna i luteina, hamują szkodliwe procesy degeneracyjne komórek. Bardzo silnie działający antyoksydant sulforafan, ma działanie antynowotworowe i bakteriobójcze.

kale2

Zjedz mnie, wypij mnie.

Liście jarmużu są twarde, a łodygi łykowate. Trudno z nich przyrządzić zjadliwą surówkę. Można je poddawać krótkiej obróbce termicznej. Zrobić chipsy z jarmużu lub dusić posiekane liście w niewielkiej ilości wody. Długie gotowanie czy smażenie w wysokich temperaturach, będzie miało wpływ na utratę niektórych witamin. Poziom wyjątkowo trwałych witamin, jakimi są A i K, dzięki procesowi gotowania będzie nieco wyższy. Najwięcej korzystnych składników odżywczych jest w świeżych liściach, więc jarmuż jest popularnym składnikiem zielonych, energetycznych koktajli. Eko proszki LYO powstają z liofilizowanych liści jarmużu. Proces liofilizacji LYOFOOD zapewnia zachowanie wszystkich wartościowych substancji mineralnych oraz witamin.

 kale3

W LYOFOOD

Warzywa i owoce mają moc uzdrawiania. Nie ma w tym stwierdzeniu nic z przesady. Jedzcie je świeże, w formie surówek, krótko duszone na parze, każdego dnia. Jeśli w diecie brakuje witamin i substancji mineralnych, wystarczy wzbogacić przygotowywane dania, smothies czy koktajle, eko proszkami LYO. Skoncentrowana dawka najczystszych, naturalnych substancji odżywczych, szybko uzupełni braki w komórkach organizmu, zapewniając im tym samym zdrowego „paliwa” do codziennej pracy. Szczególnie jesienią i zimą, w okresach obniżonej odporności, warto zwrócić uwagę na dostarczanie organizmowi solidnej ilości witamin i minerałów z warzyw, które nie zawsze mamy pod ręką. Eko proszki LYO to 100 % warzyw i owoców. Bez zbędnej chemii i wypełniaczy, które często są składnikami suplementów.

 

Zdjęcia i tekst: © LYOFOOD materiały prasowe







Zostaw komentarz