Publikujemy kolejną dawkę przepisów w dziale "Gotowanie z...", w którym znajdziecie inspirujące pomysły na wykorzystanie produktów LYOFOOD. Przepisy zostały przygotowane przez naszych przyjaciół, ambasadorów oraz kucharzy... a przetestowane oczywiście przez nas ;)
Czy wiedziałeś, że LYO proszki genialnie komponują się z wypiekami? Nasze produkty nadają moc kolorów oraz niezwykły smak Twoim słodkościom, a wszystko to dzięki naturalnym i ekologicznym owocom i warzywom, które zostały zliofilizowane a następnie sproszkowane. Bez dodatków i sztucznych barwników!
Zapraszamy do zapoznania się ze świątecznymi przepisami stworzonymi przez naszą przyjaciółkę oraz wspaniałego cukiernika - Agę Półtorak.
Wśród przepisów znajdziecie tartę, jagodowy creme brulee, tradycyjne pierniczki z niesamowitymi lukrami i owocowe bezy.
Piecz razem z nami w te Święta - naturalnie i kolorowo!
W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Ucierać trójkątną końcówką, gdy masło połączy się z cukrami, ciągle mieszając dodać żółtka jedno po drugim. W osobnym naczyniu przesiać suche składniki. Dodać do mokrych i zagnieść ciasto. Nie za długo, by ciasto nie ogrzało się za bardzo. (Cały proces wyrabiania ciasta kruchego możemy wykonać ręcznie, bez użycia miksera). Wyrobione ciasto owinąć szczelnie folią i schłodzić w lodówce przez 1h.
Formę na tartę o średnicy 28 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać groch, fasolę, ryż (co mamy pod ręką) które obciążą ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 12 - 15 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć, wystudzić.
* Przy użyciu tej samej jagodowej masy można przygotować pojedyncze deserki. Należy zalać masą słoiczki, albo kokili do fondantów. Słoiczki ustawić na głębokiej blaszce do pieczenia i zalać do 2/3 wysokości wodą. Piec około 20-30 minut w temp. 140 C. Po schłodzeniu udekorować bitą śmietaną i posypać owocami LYO Leśny Spacer.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić na sztywny krem.
Przygotowany krem wyłożyć na schłodzoną tartę, rozprowadzić równomiernie. Tartę można udekorować wiórkami czekolady, płatkami paillete feuilletine, albo co nam przyjdzie do głowy. Oprószyć ulubionym LYO Proszkiem i owocami LYO Leśny Spacer.
Cukier puder, masło, miód, jajka, przyprawy i LYO powder wkładamy do metalowej miski, ustawiamy ją ma garnku z gotującą się wodą. Podgrzewamy, mieszając. Temperatura masy nie powinna przekroczyć 50 C. Zdejmujemy z palnika, schładzamy. Łączymy mąkę, kakao i sodę, dodajemy ¾ tej mieszanki do ciepłej masy. Mieszamy, dodajemy resztę suchych składników. Wyrabiamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 12h. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3mm na blacie opruszonym mąką i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy 10-12 min w 175 C. Aby pierniczki były błyszczące, po wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka i ponownie włożyć do piekarnika na około 10 minut 70-80 C.
Ucieramy widelcem białko z cukrem i LYO Powder przez około 10 minut. Nie używamy miksera, bo masa się napowietrzy. Jeśli lukier wydaje się za rzadki, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jeśli zbyt gęsty, rozcieńczamy go paroma kroplami soku z cytryny. Malujemy wzorki skręconą z pergaminu tutką albo małym rękawem cukierniczym z odciętym nie dużym rożkiem.
Lukier zastygnie i nie będzie się kruszył. Pierniczki po wypieczeniu są raczej twarde, jednak jeśli włożymy je w szczelnie zamknięte opakowanie (puszka, słoik) po dwóch tygodniach powinny zmięknąć.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).
W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną.
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką (otwór powinien być duży). Wykładać na oba narysowane koła, jedna duża beza obok drugiej, w taki sposób, by się dotykały.
Aby wykonać koszyczki bezowe, należy wypełnić metalowego ringa o średnicy 8cm dwoma łyżkami masy bezowej i zrobić łyżeczką wgłębienie w środku. Następnie ostrym małym nożem oddzielić masę od metalowego ringa (obkroić jak przy uwalnianiu wypieczonego ciasta z formy). Powtórzyć tak 9 razy.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować.
Wykonanie tortu:
Pierwszy blat bezowy położyć na paterę. Delikatnie wyłożyć na niego połowę kremu, posypać LYO Leśny Spacer. Na niego wyłożyć kolejny blat, następnie pozostały krem i oprószyć ulubionym owocowym LYO Proszki i LYO Leśny Spacer. Schłodzić w lodówce i podawać.
Wykonanie koszyczków bezowych:
Napełnić koszyczki bezowe przygotowanym kremem z ulubionym LYO Proszkiem. Udekorować LYO Leśny Spacer. Schłodzić w lodówce i podawać
Sprawdź profil Agi na Instagramie!