Organizm przeciętnego człowieka osiąga immunologiczną „pełnoletniość” pomiędzy 18 a 20 rokiem życia. Komórki uczą się od urodzenia, przez cały ten czas, jak radzić sobie w sytuacjach, kiedy zagrażają im wirusy, bakterie i grzyby. Ciało zaatakowane przez chorobotwórcze drobnoustroje, odpowiada produkcją specjalnych komórek, zaprogramowanych do ich zwalczania. Do tego aby organizm mógł produkować przeciwciała, limfocyty i fagocyty, które rozprawiają się z wrogimi komórkami, potrzebuje ciągłych dostaw odpowiedniego pożywienia. Witaminy i sole mineralne pochodzące wprost ze świeżych owoców i warzyw, pełnych wartości odżywczych, są podstawą prawidłowego odżywiania.
Ciało ma niezwykłą umiejętność samoleczenia, naprawiania uszkodzeń, zwalczania szkodliwych komórek. Aby działało bez zarzutu, układ odpornościowy musi być w pełni dojrzały i wyszkolony w radzeniu sobie ze szkodliwymi zarazkami.
Komórki organizmu zaczynają rozpoznawać co je niszczy i uczą się z tym walczyć. Zapamiętują jakie przeciwciała czy limfocyty należy wyprodukować alby pozbyć się szkodliwych wirusów i zarazków. Codziennie organizm produkuje ok. 4 tys. komórek nowotworowych. Bardzo ważne limfocyty T rozpoznają własne komórki nowotworowe i potrafią je zniszczyć wchodząc z nimi w bezpośredni kontakt, bez udziału przeciwciał. To chroni nas przed powstawaniem nowotworów. Fagocyty to komórki żerne, które zwalczają atakujące nas drobnoustroje. Za odporność organizmu odpowiadają komórki, które są rozsiane po całym ciele, znajdują się w węzłach chłonnych, śledzionie, grasicy, migdałkach, jelitach, szpiku kostnym i jelitach. Podstawą działania układu odpornościowego jest odpowiednia dieta, dzięki której może trwać ciągła produkcja odpowiednich komórek.
Do zaburzeń działania układu odpornościowego należą choroby z autoagresji. Są to wszelkie sytuacje kiedy system odpornościowy atakuje własne tkanki, rozpoznając je jako obce. Alergie, kiedy zwykłe pyłki są uznawane przez organizm za szkodliwe mogą być prawdziwą zmorą. W takich momentach nie obejdzie się bez pomocy specjalisty. Szczególnie, że kiedy tocząca się w nas walka ze źle rozpoznanym wrogiem, nie pozwala zmobilizować organizmu do ochrony nas przed prawdziwymi, szkodliwymi drobnoustrojami.
To w codziennym pożywieniu organizm musi znaleźć substancje, które są mu potrzebne, aby mógł prawidłowo funkcjonować. To proste, a zarazem najważniejsze. Jedzenie wspiera produkcję, odnowę komórek oraz dostarcza substancji do walki z drobnoustrojami. Z wiekiem spada zapotrzebowanie na kalorie a potrzeba dostarczania odpowiednich wartości odżywczych rośnie. Warzywa i owoce bogate w witaminy i substancje mineralne powinny być podstawą diety każdego człowieka. Tempo życia nie zawsze pozwala odpowiednio zadbać o dietę, a jest ona podstawą naszej egzystencji. Na drugim miejscu jest aktywność fizyczna.
Wzbogacanie diety proszkami LYO POWDERS, które w swoim składzie mają 100% owoców i warzyw z ekologicznych upraw, jest doskonałym sposobem na zachowanie zdrowia. LYO Acerola, Czarna porzeczka, Aronia czy Malina i wiele innych, dostarczają witamin i substancji mineralnych. Wystarczy dodać łyżkę proszku do smoothie czy owsianki, aby poczuć działanie dobroczynnych witamin. Wspaniały skoncentrowany smak i aromat pobudzi ciało do życia. LYO Czerwony Koktajl Witaminowy to gotowa mieszanka 100% owoców i warzyw. Wystarczy dodać wodę i cieszyć się smakiem doskonałego napoju. Nie odpuszczajcie! Cieszcie się zdrowiem i doskonałą forma bez względu na porę roku. Nie ma złej pogody, tylko nieodpowiedni strój. Szczególnie jesienią czy zimą pilnujcie diety i aktywności fizycznej. Nawet codzienny spacer i koktajl witaminowy mogą poprawić samopoczucie. Spróbujcie! Na zdrowie!
Zdjęcia i tekst: © LYOFOOD materiały prasowe