Produkty z określeniem zdrowa żywność, organiczne, bio oraz eko są dostępne aktualnie w prawie każdym sklepie spożywczym czy supermarkecie. To nasze codzienne wybory spowodowały, że rynek zdrowej żywności rozwija się w szybkim tempie.
Cały proces produkcji od przygotowania gleby, poprzez wzrost rośliny, aż do zbierania plonów, przebiega w zgodzie z naturą. Tylko producenci spełniający normy, otrzymują certyfikat i mogą na swoich produktach umieszczać specjalny symbol listka z dwunastu gwiazdek na zielonym tle.
EU or NON-EU Agriculture*
PL-EKO-02**
*to informacja o kraju pochodzenia surowca
**to numer jednostki kontrolującej producenta
W Wydziale Rolnictwa Ekologicznego Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin dowiemy się, jakie warunki musi spełnić rolnik zgłaszający chęć zajęcia się rolnictwem ekologicznym. Certyfikacją jego upraw zajmują się specjalne jednostki. System kontroli i działalność różnych państwowych inspekcji, ma nam zapewnić zdrową żywność. Przyjmuje się, że okres od 2 do 3 lat, jest czasem przestawienia produkcji. Nie zawsze gleby są całkowicie czyste. Niestety w latach powojennych powszechnie rozpoczęto stosowanie środków owadobójczych zawierających DDT. Kiedyś cudowne odkrycie, wiemy jednak, że ten związek chemiczny nie jest obojętny dla człowieka.
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa jest odpowiedzialny za zatwierdzanie środków poprawiających właściwości gleby. Uprawy ekologiczne muszą być prowadzone naturalnie, poprzez stosowanie płodozmianu oraz maksymalne wykorzystanie nawozów takich jak obornik. Aby chronić plony, można na nich stosować wyłącznie środki dopuszczone przez Instytut Ochrony Roślin. Inspekcja Handlowa bada jakość produktu na półce sklepowej oraz zgodność opisów i informacji ze stanem faktycznym.
Dopóki człowiek nie zrozumie, że jest częścią środowiska i łańcucha pokarmowego, wszystkie te instytucje i urzędy, muszą stać na straży bezpieczeństwa naszego jedzenia.
Organiczne, świeże produkty, nie mogą długo leżeć na półkach. Nie są konserwowane ani zabezpieczane chemicznie, więc mają krótkie terminy ważności. Produkt końcowy z symbolem listka, będzie zatem droższy. Jest on jednak zdrowszy, a cały proces jego produkcji nie odbija się niekorzystnie na środowisku.W LYOFOOD wiemy, że nie da się istnieć w oderwaniu od przyrody.
Pożywienie powinno być pełne witamin, minerałów, czyste i bezpieczne. Nie polegamy tylko na kontrolach jednostek ekologicznych, ale sami przeprowadzamy okresowe badania gleby naszych upraw, badamy nasze wyroby na zawartość pestycydów i metali ciężkich. Musicie wiedzieć, że zanieczyszczenia nie pochodzą tylko z używanych środków podczas uprawy, ale także z wód gruntowych, środki chemiczne przenoszone są przez wiatr, niestety aktualnie pestycydy są wszędzie. Dlatego potrzebna jest edukacja, a także dokładna kontrola by nasi klienci mieli pewność, że produkty, które im dostarczamy są najwyższej jakości.
Dojrzałe mają doskonały smak i najwyższą wartość odżywczą. Proces liofilizacji sprawia, że produkt zachowuje wszystkie składniki mineralne i witaminy. Proszki LYO POWDERS to 100% owoców i warzyw. Ich jakość potwierdza certyfikat i zielony listek. Cudowny aromat, doskonały, skoncentrowany smak i bogactwo witamin w małej torebeczce.
Kiedy na półkach sklepowych nie ma jeszcze sezonowych, ekologicznych owoców i warzyw, uzupełniaj dietę zdrowo. Przez cały rok ciesząc się smakiem najlepszych truskawek, malin, porzeczek, jagód i żurawiny. Wzbogacaj dania proszkami ze szpinaku, jarmużu, pokrzywy i buraka.
materiały prasowe © LYOFOOD